Glimt fra gata    (v/Ellen M. Poulsson)

 

Sidsel og Ellen i aksjon

Hvordan er det å være en Bestemor mellom 70 og 80 år, noen av oss er til og med eldre, og stå der med en plakat på magen og smile, være utstrekkende , håpefull og full av engasjement og tro på at denne verden kanskje en dag kommer til fornuft …. en verden hvor mange nok mennesker er overbevist om at tanken på fred og nedrustning er det som vil gjøre vår klode til et bedre sted å være for oss alle…

Jeg står  foran Stortinget –  holder frem ukens løpeseddel og jeg sier ” ukens nye løpeseddel fra Bestemødrene for Fred ”– jeg ser henne på lang avstand - kvinnen  i  40 årene . kledd i siste mote, i mørke klær, og korte skjørter og høye heler , hun ser rett frem for seg, går fort med lange skritt og  er langt forbi meg før jeg har avsluttet  hele setningen . Hun er overhodet ikke interessert i hva jeg har å si. Det gjelder også neste mann – han sjener av gårde , ser ned og vil tydeligvis ikke bli konfrontert med en løpeseddel…..

 Hos noen kan du se det  på litt avstand.  Hver gang er det like spennende å stå der og se utover folkemengden og prøve å gjette hvem tar i mot i dag. Noen smiler

beskjemmet og ønsker ikke å bli stilt overfor plagsomme aktivister., men allikevel har en høflighet i seg . Andre  sier smilende – så godt å se dere, stå på, eller.. jeg er så glad for at dere er her. Fortsett med det dere holder på med. Jeg blir glad over å se dere.. Det varmer.

Eller ungdomsskoleklassen, som skal delta på spørretimen i Stotinget , og er interessert, smiler og tar i mot. Tar en i mot, tar ofte mange flere i mot.

 

Andre er sinte. Kvinnen i rød anorakk og grått hår, er omtrent på min alder. Hun står der med trillebagen, raser over Jens Stoltenberg – en fantastisk flott sint dame . Hun raser over Norges engasjement i Libya, over dagens regjering og Børge Brende som nekter  å underskrive F.N´s  forslag om arbeid for nei til Atomvåpen,….og om Norges regjerings utallige knebøyninger for Amerika og Nato….en befrielse å høre denne engasjerte damen og den sinte stemmen.

Eller han som er bestefar og gjerne vil være med i Bestemødrene for Fred. Det er bare det at han er en bestefar. Han kommer på sykkel, forteller at han setter seg under stålampen og leser løpeseddelen når han kommer hjem. Han setter stor pris på det vi skriver og bestemødrenes engasjement for fred.

En amerikaner jeg møter er i mot det meste som står i løpeseddelen denne dagen. Etter 10 minutters intens samtale blir vi begge enige om at vi er dypt uenige…

 

Opplevelsene er mange på gaten.  Like mangfoldige som det vi mennesker er. Vi møter sinte, blide, glade, positive, oppmuntrende, likegyldige , uinteresserte, interesserte, utadvendte, lukkete, stressete , sinte og slagferdige personer.

 

Det er mange som tar i mot løpesedler. Vi deler ut et sted mellom 800 og 1000 løpesedler hver onsdag…

 

Denne fantastiske grasrotbevegelsen som består av så mange kunnskapsrike , kloke, utholdende og engasjerte, bestemødre , synes jeg vi skal rope et høyt hurrrrra –rop for…….